5 неща, които трябва да знаете за да детоксикирате тялото с храна

Допреди няколко години терминът детоксикация предизвикваше учудено повдигане на вежди и поглед изпълнен със съмнение. Днес всички са „експерти“ по детоксикация.

Това е начин да пречистим на тялото си,  да се освободим от токсините и шлаките, така че да сме по-слаби, по-здрави и по-млади за дълго време.

Някои препоръчват пет дневна диета на плодови сокове, някои ядат само плодове и нищо друго освен плодове, други елиминарат кафето и алкохола напълно.

Разбира се има и хора, които напълно отхвърлят детоксикацията и я смятат за маркетингова стратегия, насочена към продаването на повече червено цвекло и зелен чай.

Да се придържаме към фактите: след коледното преяждане и препиване, дори един ден на режим за детоксикация е полезен за здравето ни.

Дори това да не забави стареенето на клетките ни и да не се отървем от токсините в тялото ни, тези пет съвета ще ни помогнат  да се чувстваме по-добре детоксикирайки се с храна и ще разсее чувтсвото за вина от онова допълнително парче торта.

За добър старт на деня

Един отличен навик е да се пие чаша хладка вода с лимон преди закуска. Това намалява киселиността в тялото ни (лимона е силно алкален), улеснява храносмилането, има диуритичен ефект и не на последно място – зарежда ни с витамини.

Да се върнем към основите

Едва ли има човек, който да не е наясно, че консервантите, добавките, хидрогенираните масла, изкуствените подсладетели, бялата захар трябва да се консумират възможно най-малко. Най-добре е въобще да не ги консумирате.

Два варианта за новогодишни обещания: намалете консумацията на пакетирани продукти, бърза храна, консервирани храни и....второ – да се върнем в кухнята при готварската печка.

Зеленчуците

Време е наздравословните храни да изчезнат незабавно от менюто ви.

За повечето от нас това е ужасна драма, но смисълът е ясен – яжте повече зеленчуци.

Заложете на детоксикиращите качества на продукти като кресон, артишок, цвекло, боровинки, грейпфрут и зеле.

Яжте ги сурови или варени, приготвени по начин, който да съхрани витамините, минералите и другите им хранителни вещества.

Не може да прекалите с водата

Със сигурност сте чували, че  е добре на пиете 8 чаши вода на ден.  Не! 10 чаши е за предпочитане.

Със сигурност пийте вода на често през целия ден. Не чакайте за почувствате жажда, тогава вече сте закъснели. Дръжте чаша или бутилка вода близо до себе си  и неусетно ще започнете да пиете вода доста по-често, без да го приемате като задължение.

Пиенето на вода е чудесен начин да почистите тялото си от токсините.

Внимавайте с консумацията на тези две напитки

Чаша вино или кафе с колегите... може да бъде доста приятно като изживяване, но освен че приемате повече кофеин и алкохол от необходимото, може да доведе до пристастяване.

Освен това, със сигурност това не съответства на детоксикиращия режим, от който се нуждаете.