Как да оценяваме виното

Виното е едно от най-предпочитаните питиета от жените, независимо дали са отишли на бар, или вечерят в хубав ресторант.

Имайки предвид това, интересен факт е, че много дами не са запознати с основни факти за виното (тук срамежливо вдигам ръка) и когато дойде моментът да си поръчат, просто стрелят на посоки или се доверяват на мнението на сервитьора. Но защо трябва да бъде така? Запознавайки се със следните 8 факта, ще подходите по много по-различен начин към любимата си напитка.

1.Какво са танини?

Танините са вещества с антиоксидантно действие, които се съдържат в някои растения, включително и в гроздето. Заради тях виното оставя в устата ни усещане за сухота и дори лек тютюнен вкус. В различните видове вино има различно количество танини. Тези, в които има повече от тях, са по-тежки и са прекрасно питие, докато вечеряте. Когато си поръчвате вино можете да споделите предпочитанията си – дали желаете да има по-голямо количество танини, или по-малко.

2.Не се водете само по името на виното

Само защото някой сорт вино ви звучи познато, съвсем не означава, че ще ви хареса. Обикновено магазините или щандовете за вино разполагат с изключително богат избор и определено си заслужава да отделите малко време и търпение да разгледате внимателно какво се предлага. Също така можете да помолите и продавачът да ви насочи към това, което търсите като вкус и консистенция. Ако попаднете на добър търговец, можете да откриете много различни сортове вино, в които да се влюбите.

3.Дефектът "Корково вино“

Сравнително често срещан дефект при вината, който би могъл да бъде открит лесно. Можете да го разпознаете, ако виното има неприятен вкус на мухлясало. Не пийте oт това вино.

4.Повечето вина са сухи

А някои от тях са и сладки, ако не са добре ферментирали, затова често се използват в сладкарството. Затова когато искате да кажете, че предпочитате виното ви да не е сладко, по-добре споделете, че предпочитате добре ферментирало вино.

5.В Европа повечето вина са кръстени на мястото, в което са произведени

Причината за това е, че всяко вино носи специфичен вкус, оформен благодарение на климата, почвата, солите, културите и местонахождението на избата, които са различни навсякъде. Тоест, името характеризира вида, мириса и вкуса на виното. В САЩ виното носи името на вида на гроздето например: Бароло, Барбареско и Бургунди.
6.Шампанското е вино, произхождащо от френската провинция Шампан, Всичко останало се нарича просто "Газирано вино"

Истинското шампанско е много по-скъпо и различно от газираното вино и носи вкусовите особености на област Шампан. Сред газираните вина има най-различни сортове.

7.В ресторантите малките бутилки са много по-добър избор от чашите

Бутилките са много по-добро решение за състоянието на портмонето ви.

8.Не се съобразявайте с правилата

Каквото и да сте чували за консумацията и избора на вино, постарайте се да го забравите. Нищо не е по-важно от личния ви вкус и настроение. Не се ограничавайте, вкусете от всичко, което ви се струва интересно. Единствено по този начин ще откриете своята истина.